maanantai 13. lokakuuta 2008

Amon Amarth - Twilight of the Thunder God


Julkaistu: 17.9.2008
Pituus: 43:34
Genre: Melodinen Death Metal
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Metal Blade






Kappaleet:
1. Twilight of the Thunder God - 4:09
2. Free Will Sacrifice - 4:09
3. Guardians of Asgaard - 4:23
4. Where Is Your God? - 3:11
5. Varyags of Miklagaard - 4:18
6. Tattered Banners and Bloody Flags - 4:30
7. No Fear for the Setting Sun - 3:54
8. The Hero"- 4:04
9. Live for the Kill (feat. Apocalyptica) - 4:12
10. Embrace the Endless Ocean - 6:44

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Raskaiden riffien sekä laulajan murinan, ärinän ja örinän sekaan on pistetty usein syntetisaattoreilla tai muuten vaan normaalia melodisimilla kitarariffeillä saatua melodisuutta. Niin, näin saadaan brutaalista Death Metallista usein "hienostuneempaa" musiikkia, melodeathia. Genre syntyi yhdeksänkymmentä luvulla Pohjoismaissa aikoina, jollloin Heavy Metal oli enemmän valtavirtaa ja Death Metallista haluttiin groovaamampaa. Vaikka toiset melodeathbändit, kuten In Flames on päässyt suuremman yleisön suosioon, on silti monia genren edustajia, joilla on vaan se oma kannattajaryhmäsää, joka monissa tapauksissa on kuitenkin suhteellisen laaja. Vuonna 1992 perustettiin Amon Amarth, melodinen death metal bändi, jonka sanoitukset kertoivat viikingeistä ja vanhanajan elämästä. Samana vuonna julkaistiin bändin ensimmäinen albumi, joka oli loistavaa jopa omassa genressään. Tämän jälkeen yhtyeeltä tuli nopeaan tahtiin kahdeksan albumia kahdentoista vuoden sisällä. Taso vaihteli hyvöstö suorastaan erinomaiseen ja viimeisin albumi, With Oden On Our Side oli ehkä yhtyeen loistavin teos. Amon Amarth ei kuitenkaan ruotsalaisella viikinkivoimallaan lepää hetkeäkään taistelussa vaan syyttää ilmalle uusimman teoksensa, Twilight of the Thunder godin. Otettaan ja omaa tyyppiään Amon Amarth ei ole koskaan hävittänyt, vaan hieman toisistaan tyylillään eroavat albumit ovat olleet bändin viikinkimelodeathille uskollisia. Kun nyt taas Amonilta on tullut uusi albumi, arvotuttaa kuinka hyvä se on. Tai oikeastaan kysymyksessä on, onko albumi hyvä vai loistava.

Odotukset ovat tietenkin korkealla With Oden On Our Siden tasoisen loistoyllätyksen jälkeen. Kansi on hieno ja yksi Amon Amarthin ykstyiskohtasimpia. Amon Amarth on onnistunut raskaalla melodiisiuudellaan ja viikinkilaulullaan saada tunnelmaa aikaa levyllä millä hyvällänsä ja Ukkosenjumalan iltahämärä ei petä tässäkään asiassa. Albumi jyrää eteenpäin viikinkiuskoisella voimallaan ja loistavilla melodioilla. Albumista huomaakin, miten se on ottanut taas uuden askeleen muuttaakseen hieman tyyliään, joka ei onneksi ole ikinä pilautunut. Twilight of the Thunder God on huomattavan melodinen, sillä kitaroiden tuotatmat riffit ovat juuri sellaisen loistavan mukaansaottavia. Mutta vaikka albumi on melodinen, ei siitä puutu Amon Amarthin brutaalisuutta. Albumi jyllää hyökkäävästi muristen pysähtymättä tässä albumiin tiivistetyssä taistelussa juurikaan. Mutta totuus on se, ettei Amon Amarth Twilight of the Thunder Godilla tarvitse puhtaastilaulettuja kohtia taikka rauhallisia väliosuuksia saavuttaaksen sen niin loistavasti mukaansatempaisevan tunnelman. Levyn agressiivinen pauhu oikeastaan hiljentyy vain hetkeksi toiseksiviimesen kappaleen parikymmentäsekunttiseen Apocalyptican soittamaan sellosooloon. Eikä niin, että tämä lyhyt rauhallisempi osuus olisi huonotaja tunnelmassa, päinvastoin se vaan lisää tunnelmaa ja saa ajattelemaan, että mikään muu soitin ei olisi osunut yhtä hyvin soittamaan kyseisen biisin melodiaa kuin sello. Lyriikat ovat samaa vanhaa tuttua Amon Amarthilta. Viikinkien taistelut ja heidän aikansa tapahtumat ovat sanoituisten pääaihe. Hyvä vaan että yhtye pysyy tässäkin aiheessa uskollisena.

Twilight of the Thunder God on uusi albumi Amon Amarthin sarjassa. Se ei edellisen mestariteoksen onnistunutta bändin huipullenostoa huononna, vaan pitää yhtyeen lipun yhtä korkealla. Ukkosenjumalan iltahämärästä ei oikein niitä huonoja biisejä etsitä, sillä levy koostuu hyvistä ja erinomaisen loistavista biiseistä. Siinnä missä levyn nimikkobiisi, Varyags of The Miklagard, Guardians of Asgaard, The Hero ja jo aiemmin mainittu Live For The Kill ovat kaikki melkein kympin arvoisia biisejä ovat Where is your God? ja Tattered Banners and Bloody Flags hieman heikompia, mutta siltikin todella hyviä biisejä. Levyä olisi voinut pidentään ehkä yhdellä tai kahdella melodisella viikinkinmäiskeellä, mutta jos ajatellaan levyn heikkouksia, joita ei juurikaan ole, ei voi levyn kestoa niihin oikeastaan laskea. Levyyn on kuin käytetty juuri oikea melodeathin resepti: juuri sopivasti melodisuutta, agressiota, brutaalisuutta ja eeppisyyttä. Albumilla esiintyy myös muutama vierassolisti, jotka hoitavat osansa mutkattomasti. Nimikkokappaleen sooloon, joka on kuin muutkin levyn hyvä soolot, soittaa tunnettu suomalainen kitaristi, Roope Latvala, Guardians of Asraagdilla esiintyy Entombedin laulaja Lars Petrov ja mainitsinkin jo aiemmin Apocalyptican sellosoolosta Live For teh Killissä. Kun albumin on kerran kuunnellut, se kutsuu sinut kuuntelemaan sen uudestaan. Seuraavalla viidellätoistalla kuuntelukerralla albumi vaan yksinkertaisesti aukeaa yhä paremmin ja muutuu yhä vakuuttavammaksi.

On se vaan mennyt silleen, että Amon Amarth on taas tehnyt albumin joka on täyttä kultaa. Ei tarvitse edes olla tutustunut yhtyeen aikaisempiin teoksiin rakastuakseen tähän teokseen ja saadakseen Amon Amarthin lempiyhtyeekseen. Twilight of the Thunder God osoittaa, miten melodeath yhtye voi hieman tyyliään muuttamalla tehdä silti vanhojen albumien samankaltaisuuden saavuttavan loistoteoksen. Ehkäpä seuraavalla albumilla Amon Amarth lähtee kokeilemaan vielä enemmän rajojaan, sillä Twilight of the Thunder God on kuitenkin kaikesta positiivisuudestaan huolimatta hieman liian tasainen albumi. Vaikka siinä onkin uutta tunnelmaan tuovaa agreesiivista melodisuutta, se ei kokeile kuitenkaan paljoa mitään uutta. Tosin bändiltä ei mitään liian suuria uudistumisen ja kokeilun askelta vaaditakkaan, sillä se on jo yhdeksättä kertaa osoitatnut, että sen tyyli on sitä oikeaa ja loistavaa. Nii-in, mikään asia tuskin pystyy kiistämään sitä asiaa, että Twilight of the Thunder god on yksi vuoden 2008 parhaita albumeita - ehkä jopa paras.

Lyhyesti: Albumi, joka tekee Amon Amarthista yhden Melodisen Death Metallin parhaista yhtyesistä.

95/100

Käyntilaskuri